Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά σας τα Χριστούγεννα

Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά σας τα ΧριστούγενναΤην περίοδο των Χριστουγέννων συνηθίζεται η ανταλλαγή δώρων. Μέσα σε όλα τα άλλα προσφέρουμε ή δεχόμαστε χριστουγεννιάτικα ανθισμένα φυτά σε γλάστρα. Εκτός από τις
ποϊνσέττιες, πολλά άλλα φυτά όπως η αζαλέα, το κυκλάμινο, η υπομονή, η καλαγχόη ή η μπιγκόνια συμπληρώνουν την διακόσμηση του σπιτιού μας δίνοντας χρωματιστό τόνο στη γιορτινή ατμόσφαιρα.




Αυτά τα χριστουγεννιάτικα φυτά μπορείτε να τα χαρείτε ανθισμένα όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και περισσότερο. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να σας χαρίζουν την ομορφιά τους ακόμα και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά σας τα Χριστούγεννα
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση της περιόδου που ένα ανθισμένο φυτό παραμένει ελκυστικό στην όψη. Η ποϊνσέττια για παράδειγμα είναι ευαίσθητη στο ψύχος και μια παρατεταμένη ψυχρή περίοδος μπορεί να είναι αιτία για να ρίξει τα φύλλα της. Το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυχρότερο σημείο του δωματίου αλλά όχι κοντά σε ψυχρά ρεύματα. Αυτό σημαίνει, μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας. Μια θερμοκρασία 18 βαθμών την νύχτα είναι καλή αλλά μια θερμοκρασία 15 βαθμών είναι ακόμα καλύτερη για τα περισσότερα ανθισμένα φυτά σε γλάστρα. Το κυκλάμινο στην πραγματικότητα προτιμά μια νυχτερινή θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς.
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά σας τα Χριστούγεννα
Η μέθοδος με την οποία ποτίζετε πολλές φορές επηρεάζει την ζωή ενός φυτού. Πολλοί, μαραίνουν τα φυτά τους ποτίζοντας τα σε κανονικά διαστήματα χωρίς να υπολογίζουν αν το φυτό χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο πότισμα. Οι ρίζες των φυτών χρειάζονται και αέρα εκτός από νερό και το χώμα μιας παραποτισμένης γλάστρας δεν έχει περιθώρια για αέρα από τη στιγμή που είναι γεμάτο με νερό. Έτσι οι ρίζες του φυτού σαπίζουν. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όσο συχνά απαιτεί το φυτό. Θα πρέπει να σκαλίζετε λίγο το χώμα και να ποτίζετε το φυτό όταν βεβαιώνεστε ότι το χώμα έχει αρχίσει να ξεραίνεται. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα ανθισμένα φυτά έχουν μεγαλώσει μέσα σε θερμοκήπια όπου οι συνθήκες είναι ελεγχόμενες και διαφέρουν πολύ από ένα τυπικό δωμάτιο του σπιτιού μας. Στο σπίτι φροντίστε τα φυτά να δέχονται όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό φως. Ένα σκοτεινό υπνοδωμάτιο, χωλ, διάδρομος ή καθιστικό δεν παρέχει καλές συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών. Τοποθετείστε τα φυτά σας σε θέσεις που να δέχονται τον πρωινό ήλιο. Ο φτωχός φωτισμός είναι αιτία και για την πτώση των φύλλων.
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά σας τα ΧριστούγενναΑν και η υγρασία σε ένα σπίτι δεν μεταβάλλεται πολύ εύκολα, τα φυτά δείχνουν καλύτερα σε μέρος που έχει υψηλότερη υγρασία. Ένα τέτοιο μέρος είναι συνήθως η κουζίνα. Κάτι που βοηθάει στην αύξηση της υγρασίας, είναι να τοποθετήσουμε κάτω από τις γλάστρες μας ένα πιατάκι με χαλίκια και νερό κανονίζοντας ώστε η επιφάνεια του νερού να μην έρχεται σε επαφή με τον πάτο της γλάστρας.
Δίνοντας λοιπόν στα χριστουγεννιάτικα φυτά σας τις καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος δηλαδή κανονική θερμοκρασία, προσεκτικό πότισμα και αρκετό φωτισμό, θα είναι ανθισμένα και όμορφα για αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγενvα

Τι χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου τον Δεκέμβριο.

Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των φυτών εσωτερικού χώρου κυρίως όσον αφορά την ανάγκη τους σε πότισμα και υγρασία καθώς η θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και οι χώροι μας δεν αερίζονται καλά. Πιθανόν κάποια φυτά να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.
Τα ανθισμένα φυτά που θα σας δωρίσουν αυτό το μήνα, χρειάζονται αρκετό νερό καθ΄όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Ξετυλίξτε το χαρτί με το οποίο είναι τυλιγμένες οι γλάστρες ή έστω κόψτε τη βάση του για να μην κρατάει νερό και σαπίσουν οι ρίζες.
Ελαττώστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Εποχιακά φυτά όπως π.χ. η ποϊνσέττια (αλεξανδρινό), η καλαγχόη και τα κυκλάμινα είναι πολυετή γι΄αυτό μην βιαστείτε να τα πετάξετε μόλις περάσουν οι γιορτές. Όταν σταματήσει η ανθοφορία τους, ψάξτε τις σελίδες μας για να μάθετε πώς να διατηρήσετε και να φροντίσετε αυτά τα φυτά σας ώστε να ανθίσουν και του χρόνου τα Χριστούγεννα.
Τις ημέρες των γιορτών οι πόρτες μας ανοιγοκλείνουν συχνότερα για να υποδεχθούν φίλους και συγγενείς επιτρέποντας σε κρύα ρεύματα αέρα να εισβάλλουν στο σπίτι μας. Τα κρύα ρεύματα ταλαιπωρούν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου και μάλιστα τα πιο ευαίσθητα μπορεί να καταστραφούν. Φροντίστε λοιπόν να μετακινήσετε μερικές γλάστρες από τα σημεία όπου σχηματίζονται ρεύματα σε άλλες πιο προστατευμένες γωνιές του σπιτιού σας και μακριά από τα καλοριφέρ ή το τζάκι.
Η θερμοκρασία κοντά στα τζάμια πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα φυτά σας από τα τζάμια μετά τη δύση του ηλίου ή έστω πριν κοιμηθείτε. Το πρωί μπορείτε και πάλι να τα μετακινήσετε στην αρχική τους θέση. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα ή τον απαιτούμενο χρόνο κλείστε από νωρίς τα παντζούρια ώστε να περιορίσετε το κρύο.
Στα πλαίσια της γενικής καθαριότητας του σπιτιού σας ρίξτε κι ένα καθάρισμα στα φύλλα των φυτών σας και την εξωτερική επιφάνεια της γλάστρας. Αν μπορείτε ξεπλύνετε και τα πιατάκια από τις γλάστρες σας τρίβοντάς τα με βούρτσα ή σκληρό σφουγγάρι χρησιμοποιώντας χλωρίνη για να απομακρύνετε τυχόν μούχλα που είναι πολύ επικίνδυνη και για τα φυτά αλλά και για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο σπίτι σας.
Αν δυστυχώς έχετε αγοράσει αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τοποθετείστε το μακριά από πηγές θερμότητας για να διατηρηθεί πράσινο και φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βάζετε συχνά παγάκια σε πιατάκια κοντά στη βάση του. Αν δεν το έχετε αγοράσει ακόμα αλλά το σκέφτεστε προτιμήστε να αγοράσετε ένα τα υπέροχα ψεύτικα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα βρείτε πανεύκολα και που σε τελική ανάλυση θα σας κρατήσει για χρόνια.
Ελάτε σε εμάς να σας προτείνουμε φυτά της αρεσκείας σας για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας.

Πηγή: symbulos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου