Δημοφιλή Φυτά - που όλοι αγαπάμε!


Τριανταφυλλιά
Δεντρώδεις, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και νάνες όπως και αν τις έχεις στον κήπο ή στην γλάστρα στολίζουν με το χρώμα και το άρωμα τους. Είναι φυτό
που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά όμως τις ηλιαζόμενες θέσεις. Η ανθοφορία της είναι πλούσια και συνεχείς από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο και τα άνθη της είναι εντυπωσιακά με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Αλόη
Η Αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Τα φύλλα της είναι χοντρά, χυμώδη και σαρκώδη και μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος. Το σχήμα των φύλλων της είναι πλατύ και λογχοειδές, έχοντας αγκάθια και από τις δύο πλευρές με σκληρό εξωτερικό φλοιό, ενώ στο εσωτερικό του φλοιού ,κεντρικά εμπεριέχεται ένα υγρό τζέλ. Η αλόη είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στο σπίτι. Η καλλιέργειά της συνίσταται σε εδάφη με καλή αποστράγγιση, είτε απευθείας στη γη είτε σε γλάστρες.

Βασιλικός
Ο Βασιλικός και μόνο από το όνομα του αποτελεί την κυρίαρχη θέση στον κόσμο των αρωματικών φυτών. Είναι μονοετές φυτό, με διακλαδιζόμενο κορμό. Τα φύλλα του διαφέρουν σε μορφή και μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία. Σαν φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, προτιμά κυρίως μέτρια εδάφη με καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ευαίσθητος στο κρύο. Χρειάζεται αρκετό πότισμα και κατά περιόδους σκάλισμα. Για να είναι πιο ζωηρή η ανθοφορία του, καλό θα είναι να το κορφολογείται, να αφαιρείτε τα ανθάκια από τις κορυφές.
Γεράνι
Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά. Είναι φυτό αειθαλές με θαμνώδη ανάπτυξη. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες γερανιών σε πολλά χρώματα. Ανθίζει από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι μονά ή διπλά ή ημίδιπλά πολλά μαζί σε ταξιανθίες. Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό. Τα γεράνια έχουν πλουσιότερη ανθοφορία αν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία, ιδανικά με νότιο προσανατολισμό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Δώστε άφθονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας φυτεύοντας γεράνια. Είναι ιδανικά για φύτεμα σε στενά παρτέρια του κήπου, μαζί με άλλα φυτά ή για ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια αν φυτέψετε τις έρπουσες ποικιλίες.

Βουκαμβίλια
Είναι αναρριχώμενος ημιαειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης. Αποτελείται από ένα βασικό ξυλώδη κορμό και πολλές πυκνές διακλαδώσεις που έχουν αγκάθια. Είναι πολύ εύρωστο φυτό. Τα φύλλα της είναι ζωηρά πράσινα, γυαλιστερά, ακέραια και ωοειδή. Τα άνθη της είναι μικρά κιτρινωπά ανά τρία, τα οποία περιβάλλονται από εντυπωσιακά χρωματιστά και μεγάλα βράκτια, όπου ανάλογα με την ποικιλία τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (μωβ, κόκκινα, λευκά πορτοκαλί). Την ίδια την βλέπουμε να μας χαρίζει τα άνθη της από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Όμως μπορεί να διαρκέσει και όλο το χρόνο ανάλογα την περιοχή την οποία αναπτύσσεται. Είναι φυτό σχετικά ανθεκτικό στο κρύο, για αυτό να φροντίζεται να το τοποθετείτε σε ηλιόλουστες θέσεις, προφυλαγμένες από τους ισχυρούς ανέμους, συνήθως κοντά σε τοίχο. Διακοσμεί τοίχους, πέργκολες και φράκτες. Μπορεί να διαμορφωθεί σε θάμνο, ελεύθερη σε μπορντούρα καθώς αναπτύσσετε εξίσου πλούσια και σε γλάστρα.
Λεβάντα
Είναι μικρός θάμνος ύψους 50 – 80cm. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο με άνθη χρώματος μπλε λιλά αρωματικά. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και προτιμά τον ήλιο. Κυρίως το χρησιμοποιούμε για χαμηλές μπορντούρες. Εκείνο που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι αιώνες πριν δεν χρησίμευε μόνο στην κηποτεχνία και την ιατρική αλλά και στην κουζίνα, κάτι που σήμερα δεν συνηθίζεται. Τέλος είναι φυτό που απωθεί τα κουνούπια και προσελκύει πεταλούδες.
Ελιά
Είναι αειθαλές αιωνόβιο δέντρο ή θάμνος με φύλλα αντίθετης διάταξης, λεία, και γκριζοπράσινα στην πάνω επιφάνεια, χνουδωτά και ασημί στην κάτω. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκά και ανθίζει την Άνοιξη. Αντέχει την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους αλλά δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Μπορούμε να την θαυμάζουμε στον κήπο αλλά και μέσα σε γλάστρα.

Ροδιά
Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο και το ύψος του φτάνει τα 2 – 5m. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και το σχήμα της είναι κυπελλοειδές. Τα φύλλα της είναι απλά, ωοειδή, λεία και γυαλιστερά, συνήθως μαζεμένα σε δέσμες σαν μπουκέτα. Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη της είναι μεγάλα, ζωηρά και έχουν πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Οι καρποί της είναι μεγάλοι και διακοσμητικοί, πορτοκαλλοκόκκινου χρώματος. Η Ροδιά είναι δέντρο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. Προτιμά κυρίως τα βαθιά με καλή στράγγιση εδάφη. Η ίδια σχηματίζει ωραία φυτικά πλαίσια με το βαθύ κόκκινο χρώμα της. Φυτεύεται μεμονωμένα ή με άλλους θάμνους σε κήπους. Καθώς μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες.

Κυκλάμινο
Είναι ποώδες πολυετές φυτό. Στην κάτω επιφάνεια βγάζει ρίζες και στο πάνω μέρος του βγάζει πολλά φύλλα σε μορφή ρόδακα, με μακρύ γερό μίσχο, ωοειδή, βαθιά καρδιοειδή στη βάση και δερματώδη. Έχουν χρώμα πράσινο με κηλίδες διαφόρων αποχρώσεων και σχημάτων ενώ η πάνω επιφάνεια είναι κοκκινωπή. Τα άνθη είναι άοσμα, μοναχικά και έχουν διάφορες αποχρώσεις, καθώς κάνουν την εμφάνιση τους από το Φθινόπωρο μέχρι και την Άνοιξη. Προτιμά κυρίως εδάφη ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία. Δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία και τον πολύ ήλιο. Γενικά είναι φυτό γλάστρας, αλλά και στον κήπο μπορούμε να το δούμε σε κηλίδες ανάμεσα στον χλοοτάπητα.


Υάκινθος
Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς βολβούς, με μοβ μπλε, ροζ ή λευκά άνθη. Οι βολβοί είναι πολυετή φυτά τα οποία φέρουν υπόγεια όργανα, χάρη στα οποία εξασφαλίζουν την παρουσία τους στο ίδιο σημείο για χρόνια. Η φύτευση των βολβών είναι μια εύκολη διαδικασία. Για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε θα πρέπει να φυτεύονται την κατάλληλη εποχή. Δεν χρειάζονται πολύ νερό, λίπασμα και κλάδεμα για να ανθίσουν.

Κάκτοι – Παχύφυτα
Οι κάκτοι είναι παχύφυτα, δηλαδή είναι φυτά που μπορούν να αποθηκεύσουν νερό. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, σε σύγκριση με άλλα φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Είναι τα μόνα φυτά που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα εάν τα αφήσετε μόνα τους, χωρίς κάποιον να τα φροντίζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τους ποτίζουμε καθόλου.
Μπαμπού

Είναι αειθαλές φυτό, με ύψος 5-8m. Τα στελέχη του είναι λεπτά και ανθεκτικά, κιτρινοπράσινα με λογχοειδή, ανοιχτοπράσινα φύλλα. Είναι ανθεκτικό στη σκιά και στο ψύχος. Προτιμά εδάφη υγρά και γόνιμα. Τα στελέχη του είναι πολύ ανθεκτικά στον αέρα και δεν σαπίζουν, γι αυτό και χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα φυτών. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται αρκετό νερό για να αναβλαστάνει γρήγορα με καινούργιους βλαστούς από το έδαφος. Ιδανικό για δημιουργία ψηλής και αδιαπέραστης μπορντούρας, όπου φυτεύεται ανά 80cm

Σταυρούλα Παυλοπούλου
Αρχιτέκτονας Τοπίου – Τεχνολόγος Γεωπόνος
Msc. Ανθρωπογεωγράφος στο σχεδιασμό του χώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου