30.000 τόνοι αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας θα εισάχθεί

Επιπλέον 30.000 τόνους αδασμολόγητο ελαιόλαδο Τυνησίας θα εισάγει η ΕΕ από του χρόνου, τι θα γίνει με τις τιμές παραγωγού
Η αύξηση του όγκου ελαιολάδου που εισάγει η ΕΕ από την Τυνησία κατά 30.000 τόνους το χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια ανακοινώθηκε την Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, στις Βρυξέλλες, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος είχε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας, Youssef Chahed.
Οι εισαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου από τη συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησαν την εμπορική σεζόν 2015-2016 και μέχρι το 2017 έφτασαν τους 35.000 τόνους, ενώ η ποσόστωση εισαγωγής είναι στους 57.600 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, «η συμφωνία αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους και θα επηρεάσει οριακά τις τιμές παραγωγού του χρόνου».

Με τη συμφωνία αυτή «η ΕΕ τηρεί την υπόσχεσή της να συνεχίσει να βοηθάει την Τυνησία με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική της ανάκαμψη. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από το 2011 μέχρι το 2020 και έχουν κοστίσει 3,7 εκατ. ευρώ στην ΕΕ», όπως επισήμανε ο Juncker.

Θα επηρεαστούν οι τιμές των ευρωπαίων παραγωγών;
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καραντώνης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, «η επιπλέον ποσότητα ελαιολάδου που θα εισάγει η ΕΕ από την Τυνησία - για λόγους στήριξης της κυβέρνησης της χώρας από την ΕΕ - είναι αμελητέα εάν λάβουμε υπόψη ότι η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή ξεπερνά τα 2 εκατ. τόνους. Συνεπώς οι τιμές παραγωγού ελάχιστα θα επηρεαστούν».

Άλλωστε, το μέτρο αυτό θα ισχύσει από του χρόνου. Με δεδομένο ότι «δεν έχουμε ακόμη μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για την παραγωγή της ερχόμενης χρονιάς, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξαιτίας του συνδυασμού αυξημένης προσφοράς και μειωμένης ζήτησης σε σχέση με πέρσι, οι τιμές παραγωγού έχουν καθοδική πορεία. Αλλά αυτό πολύ πιθανόν να αλλάξει, καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να φέρουν μειωμένη παραγωγή του χρόνου».

«Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί πρέπει να εκτιμούν την προσφορά και τη ζήτηση κάθε χρονιάς προκειμένου να λάβουν τις σωστές αποφάσεις ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και όχι να επηρεάζονται από δεδομένα των προηγούμενων χρόνων», όπως τόνισε.

Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνμεταιρισμού Έμπαρου στο Ηράκλειο, «οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,9-3,1 ευρώ το κιλό, χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές παραγωγού πριν ενάμισι μήνα, οι οποίες έφταναν και τα 3,75 ευρώ το κιλό για το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο.
Οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προοπτικές να αλλάξει αυτή η κατάσταση στο κοντινό μέλλον, αφού άνοδος στα 3 ευρώ το κιλό αναμένεται από τον Αύγουστο».

Στη Μεσσηνία, «το ελαιόλαδο διατίθεται από τους παραγωγούς στην τιμή των 3,15 ευρώ το κιλό, ενώ το ΠΟΠ ελαιόλαδο πωλείται μέχρι και σε τιμή 3,4 ευρώ το κιλό», όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
Με δεδομένο ότι την περίοδο συγκομιδής οι τιμές ήταν 70 λεπτά πιο πάνω περίπου από ότι τώρα, οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι και έτσι δεν δίνουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά.
Ωστόσο, φέτος οι ποσότητες ελαιολάδου ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι και αυτό ευθύνεται για την πτώση των τιμών.
Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει από το καλοκαίρι αφού η αύξηση των τουριστών θα δώσει ώθηση και στην κατανάλωση και έτσι οι τιμές ενδεχομένως να αυξηθούν. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή της ερχόμενης σεζόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου